У Запоріжжі показали унікальну ікону та хрести, які носили козаки

У Запоріжжі відкрилася унікальна виставка хрестів

У церкві Покрови Пресвятої Богородиці, що знаходиться на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», відкрилася виставка «Хрести України: Донеччина».

Її представив єдиний в Україні та Східній Європі Музей Хреста, розташований на козацькому хуторі Галушківка у селі Гречане Петриківського району Дніпропетровської області. Це вже не перша виставка Музею хрестів на острові Хортиця .

На виставці представлено понад 400 експонатів. В основному це натільні та нагрудні хрести, паломницькі медальйони 12-20 століть та інші предмети, пов’язані з віруваннями наших предків. Усі експонати ілюструють духовність людей, які колись жили на Сході України. А саме на теренах сучасної Донецької області.

Як розповів засновник та директор Музею хреста Віктор Векленко, усі артефакти колись були втрачені своїми власниками. Протягом 15 років їх знаходили вздовж доріг, на городах та інших місцях. Хрести відмили, але не реставрували.

— Донеччина — це козацька, українська земля, де люди завжди знаходили нормальне співіснування між собою. Про це свідчать факти та історичні експонати, —  рассказывает Виктор Векленко. – Всього у колекції Музею Хреста понад 10 тисяч хрестів. Я створюю концепти колекцій по регіонам. Зараз показуємо саме схід, бо південь та кілька інших регіонів вже показували. Цю колекцію треба подивитися жителям Запоріжжя, аби побачити, як виглядали хрести у різних регіонам, якими були саме козацькі хрести. Кожна людина, яка заходить до музею, бачить щось своє.

За словами Віктора Векленка, натільні хрести виконували кілька функцій. Вони свідчили про належність до певного християнського віросповідання, їх носили, як оберіг, а це були прикраси. Жінки з хрестів робили цілі хрестові намисто. А ось козаки, коли втрачали хрест, не завжди могли купити новий у церкві, яка могла розташовуватися далеко від січі. Тоді вони робили собі хрест своїми руками.

Цікаво, що навіть у 19-му собі, коли Запорізької Січі вже давно не існував, люди продовжували носити козацькі хрести, які часто називали «Запорізькими хрестами».

На виставці «Хрести України: Донеччина» представлено надзвичайно рідкісний експонат — ставротека 19-20 століття. Її виявили на території Донецька.

— Це дошка із вставленими в неї фрагментами релігійних артефактів. В центрі дошки — перламутрова іконка. навколо неї — частини складня. Це такі міднолиті ікони, які розділили та виклали у вигляді хреста.  Це надзвичайно рідкісна річ, — говорит Виктор Векленко.

На відкриття виставки прийшли запорожці та співробітники Національного заповідника «Хортиця». Співробітники музею відзначили, що експонати мають величезне історичне та духовне значення.

— Колекція цікава тим, що це саме території, де були землі Запорозьких вольностей, тобто це східна територія війська Запорозького. Таким чином ми в чергове зазначаємо, що Донеччина — це наш край і його духовна культура, в тому числі через хрести,  тісно переплетена з українським козацтвом та всіма українськими землями, — отметил заведующий отдела истории Национального заповедника «Хортица» Александр Мирущенко.

— Виставка важлива, тому що вона демонструє духовний погляд та відчуття українського народу. І сьогодні ми носимо хреста на тілі. Це наш світосприйняття, яке століттями формувало нас сьогоднішніх. Різнобарв`я хрестиків — це свідоцтвом того, що кожна людина має свій шлях до бога, по своєму його бачить. Але віра та духовна сфера — об’єднує людей, — от метил  ученый-секретарь Национального заповедника “Хортица” Вячеслав Сарычев.

Священик церкви Покрови Пресвятої Богородиці Діонісій Кравчук благословив виставку. Він також наголосив на її величезному значенні для самоідентичності українців.

-Важливо, аби наші майбутні покоління розвивали свою історичну пам`ять. Зараз 21 століття і люди не такі релігійні, як раніше.  Але для наочності можна показати людям, що в хрестах є історичні та культурні  аспекти. Артефакти показують, що ми відрізняємось від інших народів, у нас є своя історія, культура та пам’ять, — отметил отец Дионисий Кравчук.

Виставку «Хрести України: Донеччина» спеціально відкрили напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва. Ознайомитись із нею можна буде до 11 квітня 2022 року.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори