ЯКЩО ПІДПРИЄМСТВО – БЛАГОДІЙНИК: ВІДПОВІДАЄМО НА ВАШІ ЗАПИТАННЯ

Для кого ця стаття: для підприємства – платника податку на прибуток і ПДВ, яке має намір надати допомогу грошима або товарами благодійному фонду.

Які проблеми вирішує: підприємство-благодійник дізнається, коли та як потрібно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ при передачі товарів у вигляді благодійної допомоги ; чи виникає об’єкт обкладення ПДВ, якщо допомогу надано грошима;коли для цілей податку на прибуток застосовується коригування фінрезультату; якими документами оформляється операція з надання благодійної допомоги.

Розглянемо сім найбільш поширених ситуацій із практики підприємств-благодійників і відповімо на запитання, які виникли у бухгалтерів цих підприємств.

ПРАКТИЧНІ СИТУАЦИИІЇ

СИТУАЦІЯ 1

У лютому 2020 року підприємством були куплені з ПДВ вироби, які у квітні були передані благодійному фонду. У зв’язку із цим виникли запитання:

  1. Чи зобов’язане підприємство нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ при передачі таких виробів?
  2. Як обкладається ПДВ благодійна допомога, надана благодійній організації?
  3. Чи потрібно нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання при передачі виробів, придбаних із ПДВ, які включені до Переліку, затвердженого постановою КМУ від 20.03.20 р. № 224 (далі – Перелік № 224)?

Відповімо на ці запитання по порядку.

1. Безплатна передача товарів (дарування) уважається їх постачанням (пп. 14.1.191 Податкового кодексу, далі – ПК). Тому операція з безплатної передачі обкладається ПДВ за відповідною ставкою (7 % або 20 %).База оподаткування визначається згідно з п. 188.1 ПК, тобто в нашому випадку виходячи із ціни придбання медпрепаратів і медвиробів (ЗІР, категорія 101.16).

На дату безплатної передачі виробів підприємству потрібно оформити дві податкові накладні (далі – ПН):

  • одну для отримувача – на фактичну ціну постачання, тобто за нульовою вартістю;
  • другу на себе – на суму, донараховану до мінімальної бази оподаткування. У цьому випадку оформляється ПН із типом причини «15». Особливості заповнення такої ПН викладено в п. 16 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (далі – Порядок № 1307).
На замітку! ПН із типом причини «15» може бути як звичайною,так і зведеною (п. 201.4 ПК). Якщо платник ПДВ вибере зведену ПН, їй присвоюється код ознаки зведеної ПН «3», а оформити її потрібно не пізніше останнього дня місяця, у якому відбулася безплатна передача. У декларації з ПДВ ця ПН відображається в рядку 1.1 (або 1.2) залежно від ставки (20 % чи 7 %).

1. Операція з надання благодійної допомоги благодійним організаціям звільняється від обкладення ПДВ (пп. 19.1.15 ПК).

Для довідки. Благодійна організація – це юридична особа приватного права, в установчих документах якої благодійна діяльність в одній або декількох сферах зазначена як основна мета діяльності (ч. 3 ст. 1 Закону від 05.07.12 р. № 5073-VI, далі – Закон № 5073). Така організація створюється і реєструється відповідно до Закону № 5073.

Також слід пам’ятати, що коли як благодійна допомога, яка не обкладається ПДВ, передаються товари, потрібно дотримуватися правил їх маркування (пп. 197.1.15 ПК). Так, напис «Благодійна допомога. Продаж заборонено» наноситься на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню чи внутрішню упаковку товару (Індивідуальна податкова консультація ДФС від 12.09.17 р. № 1921/ІПК/26-15-12-01-18). При маркуванні товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації і благодійника. Товари маркуються так, щоб при огляді упаковки або безпосередньо товарів напис був видний повністю і чітко. Контроль за виконанням правил маркування здійснюють місцеві органи виконавчої влади і контролюючі органи.

Зверніть увагу! Пільга з ПДВ не зберігається, якщо у вигляді благодійної допомоги передаються, зокрема, підакцизні товари, зазначені в розд. VI ПК.

Висновок: передача виробів як благодійної допомоги благодійній організації (у разі виконання умов з пп. 197.1.5 ПК) звільняється від обкладення ПДВ.

2. Якщо на дату передачі з’ясується, що це, наприклад, медпрепарати і медвироби (їх назви) унесено до Переліку № 224, така операція звільняється від обкладення ПДВ.

Важливий нюанс! Детально про особливості застосування Переліку № 224 і дотримання умов відповідності Технічним регламентам читайте в «ПДВ-пільга заднім числом: як застосувати на практиці».

Може виникнути запитання: чи потрібно донараховувати ПДВ до мінімальної бази оподаткування у разі безплатної передачі звільнених від обкладення ПДВ товарів? Відповідь: ні. Якщо це пільгове постачання товарів (тобто товари передаються за ціною, нижчою від ціни їх придбання, або безплатно), то на суму перевищення ціни придбання над ціною продажу таких товарів додаткові податкові зобов’язання не нараховуються. Тобто при безплатній передачі таких товарів ПН із типом причини «15» оформляти не потрібно (так роз’яснює податкова, див. ЗІР, категорія 101.16).

У декларації з ПДВ таку операцію треба відобразити в рядку 5 (заповнити колонку А, де наводиться обсяг постачання медпрепаратів і медвиробів (їх вартість), а колонка Б не заповнюється). Разом із декларацією подається додаток 6. У ньому розраховується сума пільги з ПДВ.

На замітку! Згідно з Довідником пільг, доведеним листом ДПС від 02.04.20 р. № 98/2, операціям із постачання медобладнання, яке звільняється від ПДВ, відповідає код пільги 14060544.

Що стосується компенсуючих податкових зобо­в’язань, то в цій ситуації вони не нараховуються, незважаючи на те, що придбані з ПДВ товари використовуються в неоподатковуваних операціях. Тобто норма п. 198.5 ПК не працює (п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПК).

СИТУАЦІЯ 2

Підприємство надає допомогу грошима. Чи виникнуть у підприємства ПДВ-наслідки?

Ні, не виникнуть. Об’єктом обкладення ПДВ є постачання товарів (послуг) на митній території України (п. 185.1 ПК). Передача коштів не вважається постачанням товарів або послуг (пп. 1.1.185, 14.1.191 ПК), а значить, тут немає об’єкта обкладення ПДВ.

Як бачите, допомагати грошима – вигідніше з погляду оподаткування. Тому якщо у вашого підприємства є вибір: надати благодійну допомогу будь-якому отримувачеві, що не є благодійною організацією, товарами (послугами), які обкладаються ПДВ, чи грошима, – краще вибрати гроші. У цьому випадку ПДВ-наслідки у сторони, що передає, відсутні.

СИТУАЦІЯ 3

Підприємство перераховує гроші або передає медвироби установі охорони здоров’я або ж благодійному фонду. Чи треба коригувати фінрезультат такої операції згідно з пп. 140.5.9 ПК?

Якщо у підприємства річний дохід за попередній рік не перевищує 20 млн грн, тоді коригування фінрезультату в податковому обліку не проводяться, а сума благодійної допомоги відображається в податковому обліку за правилами бухобліку.

Якщо ж річний дохід підприємства перевищив 20 млн грн, таке підприємство зобов’язане коригувати фінрезультат до оподаткування на податкові різниці.

Так, якщо отримувачем допомоги (у грошовій або натуральній формі) є неприбуткова організація, то фінрезультат до оподаткування слід збільшити на суму коштів або на вартість товарів, безплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Увага! Неприбутковою є організація, яка не є платником податку на прибуток (пп. 14.1.121133.4.1 ПК). Для цілей застосування пп. 140.5.9 ПК неприбуткова організація має бути внесена до Реєстру неприбуткових організацій на дату отримання допомоги в грошовій або натуральній формі.

Законом від 30.03.20 р. № 540-ІХ до підрозд. 4 розд. XX ПК додано п. 51такого змісту: у 2020 році коригування, установлене абзацом першим пп. 140.5.9 ПК, не застосовується у разі перерахування грошей або передачі лікарських засобів, антисептиків, засобів захисту, медичного обладнання тощо, а також товарів за переліком, затвердженим постановою КМУ від 20.03.30 р. № 225, зокрема, таким отримувачам:

  • благодійним організаціям;
  • закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності;
  • департаментам охорони здоров’я держадміністрацій.

Це звільнення застосовується з 2 квітня 2020 року до закінчення карантину, установленого Кабміном на всій території України з метою запобігання розповсюдженню коронавірусної хвороби (COVID-19). В Інформаційному листі від 03.04.20 р. № 8 податкова служба відзначила: для того щоб відокремити цей період, треба вести окремий облік.

А якщо допомогу надано приватній лікарні? Тут ситуація інша. Така лікарня не є неприбутковою організацією й не підпадає під дію норми п. 511 підрозд. 4 розд. ХХ ПК. І якщо така лікарня – платник податку на прибуток, то передача їй допомоги не призводить до необхідності коригувати фінрезультат згідно з пп. 140.5.9 ПК.

Якщо ж приватна лікарня є платником єдиного податку, тоді в разі надання їй безповоротної фіндопомоги або безплатної передачі товарів фінрезультат до оподаткування треба збільшити на суму такої допомоги або вартість таких товарів (пп. 140.5.10 ПК).

СИТУАЦІЯ 4

Підприємство планує надати благодійну допомогу. Як оформити документально таку операцію?

Порядок надання благодійної допомоги регулюється Законом № 5073.

Благодійною діяльністю є добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених Законом № 5073 цілей, яка не передбачає отримання благодійником прибутку, а також виплати йому будь-якої винагороди або компенсації від імені або за дорученням бенефіціара (набувача цієї допомоги).

Благодійником може бути будь-яка дієздатна фізособа або юрособа, а бенефіціаром має право бути фізособа, неприбуткова організація або територіальна громада (ч. 1 ст. 1, ст. 5 Закону № 5073). Наприклад, якщо підприємство вирішило надати допомогу благодійному фонду, таке підприємство є благодійником, а фонд – бенефіціаром.

Документальне оформлення операції частково залежить від того, хто зі сторін став ініціатором надання (отримання) благодійної допомоги. Так, якщо:

  • ініціатором є підприємство – тоді видається наказ по підприємству про надання благодійної допомоги. У ньому зазначається її набувач (бенефіціар), розмір, вид допомоги, мета її використання;
  • прохання про надання допомоги виходить від бенефіціара – тоді такий бенефіціар надсилає благодійникові лист (клопотання) про надання допомоги із зазначенням її мети, а підприємство-благодійник оформляє відповідним наказом своє рішення про надання такої допомоги.

Благодійна допомога може бути оформлена:

  • договором про пожертву – такий договір обов’язково передбачає цільове використання допомоги;
  • договором дарування – цей договір не передбачає зазначення мети використання дарованого майна.

Первинні документи залежать від виду наданої благодійної допомоги. Так, якщо допомога надається у вигляді:

  • безготівкових коштів (сума перераховується з банківського рахунка благодійника на банківський рахунок бенефіціара) – підтвердним документом є платіжне доручення;
  • готівкових коштів – оформляється видатковий касовий ордер;
  • товарів або необоротних активів – тоді оформляється видаткова накладна, акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) ос-новних засобів (може бути використана типова форма № ОЗ-1 або довільна форма).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори