Цікаві факти про минуле острова Хортиця

  • За деякими даними перша людина з’явилася на острові Хортиця 35 тисяч років тому. Близько 6 тисяч років назад місцеве населення приручило коня. На Хортиці в різні епохи мешкали представники різних культур, національностей і, у тому числі, кочівників. Але найяскравіший слід з древніх залишила скіфська цивілізація. Скіфи населяли острів з VII до III століття до н.е., і досі скіфські кургани (поховання) є однією з пам’яток Хортиці.
  •  Відомий шлях з варяг у греки проходив трохи нижче острова Хортиця за течією Дніпра. Вже в ті часи острів був важливим стратегічним об’єктом для племен тих, що населяли околиці і кочівників. Хто контролював острів – контролював переправу через Дніпро в найвужчому місці річки, яке складає приблизно 175 метрів. Зараз на цьому місці знаходиться гребля і працює гідроелектростанція ДнепроГЭС. Вона знаходиться трохи вище за течією від Хортиці, і греблю можна часто побачити на запорізьких листівках, магнітах і інших сувенірах.  
  •  У епоху Київської Русі багато князів побували на території острова, у тому числі Аскольд і Дір, Олег і княгиня Ольга. За однією з версій на Хортиці загинув у бою з печенігами київський князь Святослав. Відповідний пам’ятник історії стоїть недалеко від музею козацтва на Хортиці. 
  • Достовірно відомо, що острів Хортиця відвідували такі відомі історичні особи, як Тарас Шевченко, Іван Бунин, Ілля Ріпин, Максим Горький, композитор Микола Лисенко, причому на багатьох з них відвідування острова зробило певний вплив, що було відображено в їх творах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори